-

Hvil | Sovepiller forringer søvnen og hukommelsen

Af Mieke van Leeuwen

Et nyt forskningsstudie viser, at sovepiller måske gøre mere skade end gavn, hvis formålet er at få en god nats søvn.

“Sovepiller gør måske mere skade end gavn, hvis formålet er at få en god nats søvn” sådan skriver en artikel af Kommunal Sundhed.

Videnskaben har længe kendt til hormonet noradrenalin, som findes i vores hjerne, og kan knyttes til vores søvn. Indtil for nylig, har man dog ikke vidst, hvilken effekt hormonet havde for udbyttet af søvnen.

Et nyt forskningsstudie viser dog nu, at niveauet af nordadrenalin går op og ned flere gange i minuttet, når vi sover. Bliver udsvingningerne for store, vågner vi.

Hypnotika, som i dagligtale også kaldes sovemedicin eller sovepiller. Sovemedicin udjævner disse svingninger i noradrenalin, så man ikke så let vågner i løbet af natten.

Studiet viser dog også, at svingningerne er vigtige i forhold til hjernens evne til at fjerne affaldsstoffer i løbet af natten. Når svingningerne udjævnes, som følge af sovemedicin, kan det altså påvirke både søvnkvaliteten og hukommelsen.

Med andre ord leder sovemedicin til en stabil søvn, men formentlig dårligere søvn og med dårligere hukommelse til følge.

Derfor er ikke-medicinske behandlinger førstegangsvalg for søvnløshed. Ikke-medicinske behandlinger kan bl.a. inkludere henvisning til kognitiv adfærdsterapi forløb.

Kognitiv adfærdsterapi omfatter øvelser indenfor temaer som søvnrestriktion, søvnhygiejne, stimulus-kontrol, deaktivering og kognitiv adfærdsterapi. Denne behandlingsform for søvnløshed har vist sig at være mere effektiv i forhold til at forbedre ens søvn og fastholdelse af gode søvnvane- og adfærd sammenlignet med sovemedicin.